OZNANILA na 28. nedeljo med letom, 13. 10. 2024

ČE JEZUS KLIČE, SE MORAMO VSEMU ODREČI

Ko se je tisti čas Jezus odpravljal na pot, je nekdo pritekel, padel pred njim na kolena in ga vprašal: »Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?« Jezus mu je odvrnil: »Kaj mi praviš, da sem dober?! Nihče ni dober razen enega, Boga! Zapovedi poznaš: Ne ubijaj! Ne prešuštvuj! Ne kradi! Ne pričaj po krivem! Ne goljufaj! Spoštuj očeta in mater!« Rekel mu je: »Učitelj, vse to sem izpolnjeval že od svoje mladosti.« Jezus se je ozrl vanj, ga vzljubil in mu dejal: »Eno ti manjka: pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim, in imel boš zaklad v nebesih; nato pridi in hôdi za menoj!« Ta beseda ga je potrla in je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje.
Tedaj se je Jezus ozrl okrog in rekel svojim učencem: »Kako težko bodo tisti, ki imajo premoženje, prišli v Božje kraljestvo!« Učenci so se čudili njegovim besedam. In Jezus je vnovič spregovóril: »Otroci, kako težko je priti v Božje kraljestvo! Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor pride bogataš v Božje kraljestvo.« Ti pa so še bolj strmeli in govorili med seboj: »Kdo se potem more rešiti?« Jezus se je ozrl vanje in rekel: »Pri ljudeh je to nemogoče, ne pa pri Bogu, kajti pri Bogu je vse mogoče.«
Peter pa mu je začel govoriti: »Glej, mi smo vse zapustili in šli za teboj.« Jezus je rekel: »Resnično, povem vam: Nikogar ni, ki bi zaradi mene in zaradi evangelija zapústil hišo ali brate ali sestre ali mater ali očeta ali otroke ali njive in ne bi zdaj, v tem času, skupaj s preganjanji, prejel stokrat toliko hiš, bratov, sester, mater, otrok in njiv, v prihodnjem veku pa večno življenje.«
(Mr 10,17-30)

Prvi korak vsake poti je v poslušnosti. Poslušati je treba starše, vzgojitelje, učitelje, Boga. To nam večinoma še kar uspeva.
Drugi korak je v razlastitvi svojega jaza oz. ega. Tu imamo več težav in mnogokrat obupamo.
Gospod pa vsem, ki izberejo njega, obljublja obilje milosti in večno življenje.
Gospod, naj izberem tebe!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Danes od 10h do 14h poteka DRUŽINSKA KATEHEZA.

Popoldne ob 15h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Popoldne ob 16.30 je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 20. 10., ob 16.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

MESEC ROŽNEGA VENCA
Mesec oktober je posvečen molitvi rožnega venca. Molitev rožnega venca je skupna (občestvena), lahko pa jo molimo tudi sami. Vedno pa povezuje vse molivce v čudovit šopek Mariji.
V naši baziliki vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Pričeli smo z rednimi srečanji VEROUKA ZA ODRASLE. Dobimo se ob sredah ob 17. uri. Zakaj ne bi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana.

JESENSKO ROMANJE, 19. 10.
Potem, ko smo si lani ogledali Oglej, sledi na letošnjem jesenskem župnijskem romanju še ogled SALZBURGA. Obe mesti sta povezani z našo zgodovino, saj je reka Drava bila zgodovinska meja med obema cerkvenima pokrajinama – oglejsko in salzburško.
Romali bomo v SALZBURG in OBERNDORF (kjer je nastala najbolj znana božična pesem Sveta noč). Ogledali si bomo Mozartovo hišo in dvorec Mirabell, stolnico in frančiškansko cerkev.
Romanje bo izvedeno v sodelovanju z agencijo Sajko turizem.
Odhod v soboto, 19. 10. 2024 ob 5.00.
Prispevek je 85€, prijave v župnijski pisarni.
V ceno je vključen prevoz z avtobusom in vstopnini za Mozartovo rojstno hišo in za stolnico v Salzburgu.

MISIJONSKA NEDELJA, 20. 10.
Prihodnjo nedeljo bo nabirka namenjena slovenskim misijonarjem.

KONCERT ZA MIR, 20. 10.
Koncert za mir ob 200. obletnici prve izvedbe Beethovnove 9. simfonije, ki bo 20. 10. 2024 ob 17. in 20. uri v mariborski dvorani Union. Koncert bo na eni strani opomin, da svet potrebuje spremembo na bolje, ki se mora začeti v nas samih – v naših srcih.

NOVEMBRSKA PISMA
Na cerkvenih klopeh najdete NOVEMBRSKA PISMA v katera lahko zapišete imena svojih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. V mesecu novembru bomo zanje vsak večer ob 19. uri darovali sv. mašo, pred njo pa molili rožni venec za vse pokojne.
Vaši darovi ob tem bodo namenjeni za kritje stroškov ogrevanja. Pisma oddajte v zakristiji ali v župnijski pisarni.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo za mesec november in december.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Nagovor pri opoldanski molitvi,
6. oktobra 2024
Biti odprti za življenje

V Jezusovem času je bil položaj ženske v zakonu veliko slabši glede na moškega. Mož jo je lahko zapodil, odslovil tudi zaradi nepomembnih stvari in to se je opravičevalo z zakonodajnimi razlagami Svetega pisma. Zaradi tega je Gospod svoje sogovornike ponovno pripeljal k zahtevam ljubezni. Spomnil jih je, da je Stvarnik hotel moškega in žensko enaka glede dostojanstva in dopolnjujoča se v različnosti in da bi bila druga drugemu pomoč, družba, a istočasno spodbuda in izziv za rast (prim. 1Mz 2,20-23).
Da bi pa do tega prišlo, je poudaril nujnost, da je njuna medsebojna podaritev polna, vključujoča, brez polovičarstva. To je ljubezen, ki naj bo začetek novega življenja (prim. Mr 10,7; 1Mz 2,24), namenjen temu, da traja ne »dokler ne bo več šlo«, ampak za vedno tako, da se medsebojno sprejmeta in živita združena kot »eno meso« (prim. Mr 10,8; 1Mz 2,24). Jasno, to ni lahko in zahteva zvestobo tudi v težavah, spoštovanje, iskrenost, preprostost (prim. Mr 10,15). Zahteva razpoložljivost za soočenje, včasih za debato, ko je potrebno, a vedno pripravljenost za odpuščanje in spravo. In priporočam, mož in žena pripirajta se v vsem, kar hočeta, a da se pomirita preden gresta spat! Veste zakaj, ker je hladna vojna naslednji dan nevarna.
»Papež povej mi, kako se pomiri?«
»Dovolj je tako izkazana nežnost«.
Nikoli pa končati dan, ne da bi se pomirila.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.